Jakość wody informacje o stanie i składzie wody
Woda dla miasta Krasnystaw wydobywana jest z ujęć głębinowych. Pod względem geologicznym rejon ujęć wody charakteryzuje się występowaniem utworów kredowych przykrytych dużą serią osadów czwartorzędowych. Wody występujące w utworach kredowych stanowią główny poziom ujmowany przez studnie głębinowe zarówno "starego" jak i "nowego" ujęcia wody. Poziom ten jest bardzo wydajny, wydajności jednostkowe wahają się od 6,8 - 20,25 m3/h. Pod względem jakościowym woda wymaga uzdatniania ze względu na ponadnormatywną zawartość związków żelaza do 1,27 mg/l Fe i związków manganu do 0,39 mg/l Mn.
Poniżej przedstawiamy aktualne analizy fizyko - chemiczne i bakteriologiczne wody.
Wyniki analiz fizyko - chemicznych i bakteriologicznych wody I kwartał 2025 r.
Lp. | Wskaźnik | Jednostka | Woda surowa | Woda uzdatniona (SUW) |
Woda uzdatniona (teren miasta) |
Normy jakości wody | ||
Polska | UE | WHO | ||||||
1. |
Mętność |
NTU |
2,09 |
0,57 |
0,22 |
1 |
1 |
1 |
2. |
Przewodnictwo |
µS/cm |
732 |
961 |
682 |
2500 |
2500 |
-- |
3. |
Barwa |
mg Pt/l |
20,0 |
< 5 |
< 5 |
15 |
15 |
15 |
4. |
Zapach |
---- |
akceptowalny |
akceptowalny |
akceptowalny |
akceptowalny |
akceptowalny |
akceptowalny |
5. |
Odczyn |
pH |
6,71 |
7,0 |
7,2 |
6,5 - 9,5 |
6,5 - 9,5 |
- |
6. |
Żelazo ogólne |
µg Fe/l |
1158 |
20 |
13 |
200 |
200 |
300 |
7. |
Mangan |
µg Mn/l |
219 |
16 |
10 |
50 |
50 |
50 |
8. |
Twardość ogólna |
mg CaCO3/l |
253,14 |
310 |
271 |
60 - 500 |
-- |
-- |
9. |
Ogólna liczba mikroorganizmów |
w 1ml wody |
0 |
0 |
0 |
100 |
100 |
-- |
10. |
Bakterie grupy coli po 48 h |
w 100ml wody |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
11. |
BakterieEscherichia coli po 48 h |
w 100ml wody |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
12. |
Enterokokipo 48 h w temp. 36oC |
w 100 ml wody |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Laboratorum Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Krasnymstawie i Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny pełnią stały nadzór nad jakością wody dostarczanej odbiorcom.
Laboratorium Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Krasnymstawie posiada wdrożony System Zarządzania, który jest zatwierdzony przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Wdrożony System Zarządzania sprawia, że Laboratrium PGK Sp. z o.o. uznaje się za kompetentne i wiarygodne.
W ramach Systemu Zarządzania Laboratrium spełnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025: 2005 + AC:2007.
Zakres działań Laboratorium obejmuje badania w zakresie analiz fizykochemicznych wody i ścieków oraz analiz mikrobiologicznych wody.
Instrukcja poboru próbek wody przez kilenta [szczegóły]
Wniosek o wydanie zaświadczenia o jakości wody do spożycia z wodociągu PGK Krasnystaw [szczegóły]
Twardość wody
Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu.
Twardość wody dzieli się na:
- nietrwałą, zwaną też węglanową - która jest generowana przez sole kwasu węglowego
- trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie solnego (chlorki), ale też siarkowego (siarczany), azotowego (azotany) i innych.
Ogólna twardość wody jest sumą twardości węglanowej i trwałej.
Nazwa "nietrwała" wynika z faktu, że węglany są nietrwałe i można się ich pozbyć przez przegotowanie wody, natomiast chlorki, siarczany i azotany są trwałe i pozostają się również po przegotowaniu wody. Duża, nietrwała twardość wody stanowi często poważny techniczny problem, gdyż w trakcie wielu procesów technologicznych związanych z podgrzewaniem wody następuje wtedy osadzanie się tzw. kamienia kotłowego. Niedogodności związane z tworzeniem kamienia na urządzeniach rekompensują duże walory zdrowotne wody zawierającej jony wapnia i magnezu. Liczne badania wykazały, że picie wody miękkiej powoduje problemy zdrowotne w układzie krążenia (choroby serca) oraz w układzie pokarmowym (rozpuszczanie śluzówki żołądka).
Jedyną zgodną z układem SI jednostką, w której powinno się wyrażać twardość jest mol/l lub jednostki pochodne (np. mmol/ l ). W praktyce jednak możemy się spotkać najczęściej z tzw. stopniem niemieckim (on). Jednostka ta odpowiada zawartości
10 mg CaO w litrze wody. We Francji używa się tzw. francuskiego stopnia twardości (of), który odpowiada 10 mg CaCO3/l. W krajach anglosaskich stosuje się jeszcze inne jednostki - stopnie angielskie (oe), które odpowiadają w przybliżeniu 0,8on.
Twardość ogólna
woda | mg/l CaCO3 | mmol/l | Mval/l | on (dh) |
---|---|---|---|---|
Bardzo miękka | 0 - 85 | 0 - 0,89 | 0 - 1,78 | 0 - 5 |
Miekka | 85 - 170 | 0,89 - 1,78 | 1,78 - 3,57 | 5 - 10 |
Średnio twarda | 170 - 340 | 1,78 - 3,57 | 3,57 - 7,13 | 10 - 20 |
Twarda | 340 - 510 | 3,57 - 5,35 | 7,13 - 10,7 | 20 - 30 |
Bardzo twarda | > 510 | > 5,35 | > 10,7 | 30 |
Konwersja jednostek twardości
mmol/l | mval/l | on (dh) | mg/l CaCO3 | oe | of | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 mmol/l | 1,00 | 2,00 | 5,60 | 100,00 | 7,02 | 10,00 |
1 mval/l | 0,50 | 1,00 | 2,80 | 50,00 | 3,51 | 5,00 |
1 on (dh) | 0,18 | 0,357 | 1,00 | 17,80 | 1,25 | 1,78 |
mgCaCO3/l | 0,01 | 0,02 | 0,056 | 1,00 | 0,07 | 0,10 |
1 oe | 0,14 | 0,285 | 0,798 | 14,30 | 1,00 | 1,43 |
1 of | 0,10 | 0,200 | 0,560 | 10,00 | 0,702 | 1,00 |